ΤΣΑΜΠΙΚΑ Β. ΜΠΑΦΙΤΗ, M.Sc., Ph.D, ECP.

www.ektonendon.gr

Γεννήθηκε στη Ρόδο. Ζει και εργάζεται στο Μαρούσι. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Από το 1993 ασκεί ιδιωτικά διαγνωστικό και θεραπευτικό έργο με παιδιά, ενηλίκους, ζευγάρια και οικογένειες ως αδειούχος ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Εκπαιδεύτρια και επόπτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων από το 1996 ως το 2011. Από το 2002 είναι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη της εταιρείας «Εκ των Ένδον – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας» η οποία, με εξειδικευμένους συνεργάτες, παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής και διάγνωσης σε ενήλικες και παιδιά, επαγγελματικό προσανατολισμό, σεμινάρια σε σχολεία, συλλόγους, οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Είναι μια από τους τρεις ιδρυτές (2011) και επιστημονικούς υπεύθυνους του ‘Λόγω ψυχής’ – Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική ψυχοθεραπεία, το οποίο-μεταξύ άλλων εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο SANE – System Attachment Narrative Encephalon.® μια εμπλουτισμένη μορφή της συστημικής θεραπείας.

Σπουδές και ειδίκευση

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση ψυχολογίας) και του Προγράμματος Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολική ψυχολογία και εκπόνησε, με υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), τη διδακτορική της διατριβή στην κλινική ψυχολογία, με θέμα τις σχέσεις στην οικογένεια και τη σημασία τους για την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου. Ειδικεύθηκε στη συστημική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία ατόμων, ομάδων και οικογενειών και στην ψυχολογική διάγνωση στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP)

Εργασιακή εμπειρία και διδακτικό έργο

Συνεργάστηκε (1990-2000) με το Συμβουλευτικό Κέντρο για Φοιτητές, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, παρέχοντας ατομικές συνεδρίες, συντονίζοντας ομαδικά προγράμματα παρέμβασης σε φοιτητές και συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα. Για περισσότερα από δέκα χρόνια (1990-2000) συμμετείχε στη διδασκαλία μαθημάτων του Τομέα Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως «ψυχολογία προσωπικότητας», «κλινική ψυχολογία», «κοινωνική ψυχολογία», «ψυχομετρία». Έχει αναλάβει την εκπαίδευση (1995-1999) μεταπτυχιακών φοιτητών Σχολικής και Κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη χορήγηση των κλιμάκων του τεστ νοημοσύνης για παιδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ WISC-III, στη στάθμιση του οποίου είχε ενεργό συμμετοχή. Από το 1997 έως σήμερα έχει οργανώσει και έχει συντονίσει πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την χορήγηση, βαθμολόγηση και ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ WISC-III, σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, ως εξωτερική συνεργάτιδα ανέλαβε τη διδασκαλία της συστημικής προσέγγισης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της κλινικής ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής του Τμήματος Νοσηλευτικής  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τέλος, για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια (1996-2011) εκπαίδευε και επόπτευε επαγγελματίες ψυχικής υγείας στα πλαίσια της τετραετούς ειδίκευσής τους στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία αλλά και στη Συστημική Διάγνωση στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.  Από το 2009 ως το 2011 ήταν συνυπεύθυνη του τομέα Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου.

Συγγραφικό και Ερευνητικό έργο

Είναι επιστημονική συν-επιμελήτρια δύο βιβλίων («Σώμα υγιές σε νου υγιή» και «Συστημική προσέγγιση: Θεωρία και εφαρμογές») (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και εργασίες που αφορούν ποικίλα ψυχολογικά θέματα σε επιστημονικά περιοδικά και στον περιοδικό τύπο και κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Συμμετείχε στη μετάφραση επιστημονικών συγγραμμάτων στα ελληνικά, και στην επιμέλεια συγγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε πολλά συνέδρια ψυχολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα του Τομέα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε πολλά ερευνητικά προληπτικά και παρεμβατικά προγράμματα, όπως η στάθμιση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ WISC-ΙΙΙ, η στάθμιση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ WAIS-III, προληπτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατάρτιση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, κ.ά.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διαδικασία της ψυχολογικής αξιολόγησης, στην αξιολόγηση της θεραπευτικής διεργασίας, στη σύνδεση της αφηγηματικής προσέγγισης και της θεωρίας του συναισθηματικού δεσμού (attachment) με τη συστημική θεραπεία, και στη διερεύνηση των αλλαγών που συντελούνται στη δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας και της σημασίας τους για την ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου.

Επιστημονικοί Σύλλογοι και Εταιρίες
Είναι μέλος του κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας (ΕΛΨΕ), του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), της European Family Therapy Association (EFTA). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ). Από το Μάρτιο του 2007 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΕΣΥΘ, ενώ από τον Μάρτιο του 2010 τελεί χρέη ταμία.