ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, PhD, ECP

www.androutsopoulou.gr

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Από το 1998 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ως αδειούχος κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια. Εκπαιδεύτρια και επόπτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων από το 1998 ως το 2011. Από το 2009 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (http://www.gcp.ecd.uoa.gr/organosi.html)

Είναι μια από τους τρεις ιδρυτές (2011) και επιστημονικούς υπεύθυνους του ‘Λόγω Ψυχής’-Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, το οποίο-μεταξύ άλλων-εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο SANE – System Attachment Narrative Encephalon.® μια εμπλουτισμένη μορφή της συστημικής θεραπείας.

Σπουδές και ειδίκευση

Ολοκλήρωσε με άριστα τις βασικές της σπουδές στην Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (PhD) στην Πανεπιστήμιο του Bath (Department of Psychology, School of Social Sciences) στη Μεγάλη Βρετανία όπου της απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα το 1993. Το διδακτορικό της διερευνούσε τις προσωπικές αφηγήσεις με έμφαση στην ποιοτική έρευνα και τις κλινικές εφαρμογές. Στη Μεγάλη Βρετανία παρακολούθησε πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συμβουλευτική του Central School of Counselling and Therapy. (CAC). Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα ειδικεύτηκε στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP).

Εργασιακή εμπειρία και Διδακτικό έργο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Μεγάλη Βρετανία, δίδαξε (tutor) στο Πανεπιστήμιο του Bath, αναλαμβάνοντας τα εργαστήρια στο Μάθημα “Εισαγωγή στην Ψυχολογία” (1989-1993), ενώ συνεργάστηκε εθελοντικά με τη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του Συλλόγου των Φοιτητών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξε διάφορα μαθήματα ψυχολογίας σε αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα (Indianapolis, Laverne) και σε ελληνόφωνα σεμινάρια (ΠΕΚ κλπ) (1993-2002), και συνεργάστηκε εθελοντικά με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην οργάνωση και διεξαγωγή του σεμιναριακού μαθήματος “Αγωγή Υγείας”. Παράλληλα μετάφραζε παιδικά βιβλία στα ελληνικά. Από το 1998 ως το 2011 εκπαίδευε και επόπτευε επαγγελματίες ψυχικής υγείας στα πλαίσια της ειδίκευσής τους στη συστημική και οικογενειακή θεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, αναλαμβάνοντας παράλληλα ερευνητικές δραστηριότητες ως σύμβουλος του Εργαστηρίου στον ερευνητικό τομέα. Από το 2009 ως το 2011 ήταν συνυπεύθυνη του τομέα Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου. Από το 2009 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας το μάθημα “Μεθοδολογία Ποιοτικής Έρευνας”.

Συγγραφικό και ερευνητικό έργο

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) και των παιδικών βιβλίων «Κουβέντες με τη μαμά» και “Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά” (Εκδόσεις Ψυχογιός). Είναι συν-επιμελήτρια δύο συλλογικών τόμων για τις εφαρμογές της συστημικής θεραπείας («Με γόμα και καθρέφτη», «Με χάρτη και πυξίδα») (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί στα εγκυρότερα αγγλόφωνα και επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της συστημικής και οικογενειακής θεραπείας (Family Process, Journal of Family Therapy, Journal of Systemic Therapies, Journal of Marital and Family Therapy, Μετάλογος-Συστημικές Προσεγγίσεις και Ψυχοθεραπεία), καθώς και σε γενικά επιστημονικά περιοδικά ψυχολογίας αγγλόφωνα (Counselling Psychology Quarterly) και ελληνικά (Ψυχολογία-Το Περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας), σε κεφάλαια βιβλίων, σε κείμενα εργασίας, και έχουν ανακοινωθεί σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ενδιαφέροντα της περιελάμβαναν στο παρελθόν τις εφαρμογές της συστημικής συμβουλευτικής στους χρόνιους ασθενείς (HIV/AIDS), και τις εξελίξεις στις σχέσεις της ελληνικής οικογένειας και του ζευγαριού. Τα τωρινά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανάπτυξη αφηγηματικών εργαλείων, την σύνδεση της αφηγηματικής προσέγγισης και της θεωρίας του συναισθηματικού δεσμού με τη συστημική θεραπεία, ενώ ασχολείται και με τις εξελίξεις και εφαρμογές της ποιοτικής μεθοδολογίας στη θεραπευτική διαδικασία και αλλαγή.

Επιστημονικοί Σύλλογοι και Εταιρείες

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS) και του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (APA). Είναι επίσης τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και της European Family Therapy Association (EFTA), καθώς και μέλος της Association for Family Therapy and Systemic Practice (AFT). Συνεργάζεται με το περιοδικό Journal of Marital and Family Therapy ως reviewer ad hoc.