Σεμινάρια για το ευρύ κοινό

Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευτείτε κατά τακτά διαστήματα τις Ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

1. Μεγαλώνοντας παιδιά, μέσα μας και έξω μας.
Απευθύνεται σε γονείς και σε μελλοντικούς γονείς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μ’ ένα συμμετοχικό τρόπο όλα τα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών νέα δεδομένα που προέρχονται από την έρευνα και την κλινική δουλειά στους τομείς της ψυχοθεραπείας, των νευροεπιστημών, της αναπτυξιακής, της εξελικτικής και της εκπαιδευτικής ψυχολογίας. Η μελέτη των ευρημάτων αυτών μας απελευθερώνει πλέον από τη στείρα διάζευξη γονιδίων / περιβάλλοντος και μας επιτρέπει να συνθέσουμε γονιδιακές επιρροές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στο μεγάλωμα των παιδιών που περνά και μέσα από το δικό μας μεγάλωμα.

Συντονιστής: Γιώργος Καλαρρύτης, MMedSci

2. Η γλώσσα των ονείρων μας.
Βιωματικό σεμινάριο που απευθύνεται σε θεραπευόμενους (νυν και πρώην), σε ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τρόπους ‘μετάφρασης’ της γλώσσας των ονείρων τους ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως θεραπευτές του εαυτού τους. Το σεμινάριο θα βασιστεί σε ονειρικό υλικό που θα παρέχει η συντονίστρια, όμως οι συμμετέχοντες θα κληθούν να μοιραστούν και ένα δικό τους όνειρο σε μικρή ομάδα.

Συντονίστρια: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, PhD
 
3. Μαθαίνοντας τη γλώσσα των συναισθημάτων στα παιδιά
Ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε γονείς που ενδιαφέρονται να αποκωδικοποιήσουν τα συναισθήματα που κρύβουν οι αντιδράσεις των παιδιών τους και που επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να αναγνωρίζουν, να εκφράζουν και  να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με τρόπο γόνιμο για τους ίδιους και τους άλλους.
 

Συντονίστρια: Τσαμπίκα Μπαφίτη, MSc, PhD

4. Γονείς, παιδιά και οθόνες: Διαμάχη ή συμμαχία;
Ένα σεμινάριο που απευθύνεται κυρίως σε γονείς με παιδιά στην προεφηβεία και εφηβεία και αφορά το καυτό θέμα της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Πότε οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν και πώς μπορούν να μετατρέψουν την οθόνη από  “πειρασμό” σε σύμμαχο;

Συντονίστρια: Δήμητρα Ανδρουλάκη