ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ, MMedSci, ICADC, CGP, CFT, ECP

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1961. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Εργάζεται ιδιωτικά στο Μαρούσι ως κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, θεραπευτής οικογένειας και σύμβουλος εξαρτήσεων. Εκπαιδευτής και επόπτης στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων από το 1998 ως το 2011. Από το 1995 ασχολείται με την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, στελεχών θεραπείας και πρόληψης της ουσιοεξάρτησης. 

Είναι ένας από τους τρεις ιδρυτές (2011) και επιστημονικούς υπεύθυνους του ‘Λόγω Ψυχής’-Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, το οποίο-μεταξύ άλλων εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο SANE – System Attachment Narrative Encephalon.® μια εμπλουτισμένη μορφή της συστημικής θεραπείας.

Σπουδές και ειδίκευση

Έκανε προπτυχιακές σπουδές ψυχολογίας στην Ελλάδα (North College, 1980-84) και μεταπτυχιακές (MMedSci) στην Αγγλία (Department of Psychiatry, Medical School, University of Sheffield, 1986-90). Από το 1989 έως το 1993 ειδικεύτηκε στην Συστημική Ψυχοθεραπεία  τη Θεραπεία Οικογένειας και στην Ψυχολογική Διάγνωση στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Έχει επίσης παρακολουθήσει εξειδικευμένη εκπαίδευση στη θεραπεία των εξαρτήσεων, στο Ψυχόδραμα και την Κινητοποιητική Συνέντευξη (Motivational Interviewing) στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του ΚΕΘΕΑ.  Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP)

Εργασιακή εμπειρία και Διδακτικό έργο

Από το 1991 έως το 2003 εργάσθηκε στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.). Για τρία χρόνια δούλεψε με έφηβους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών στην Θεραπευτική Κοινότητα «ΣΤΡΟΦΗ» (1991–1993) και το 1994 ανέλαβε ως υπεύθυνος το Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας της «ΣΤΡΟΦΗΣ», το οποίο και διηύθυνε έως το 1997. Το 1996 ως επιστημονικός υπεύθυνος, με συνεργάτες του στη «ΣΤΡΟΦΗ» σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο στη χώρα μας ειδικό πρόγραμμα για έφηβους περιστασιακούς χρήστες και τις οικογένειές τους, που μετεξελίχθηκε στο Δίκτυο Έγκαιρης Παρέμβασης «ΚΕΘΕΑ-ΠΛΕΥΣΗ». Από τον Απρίλιο του 1995 έως το 2002 διηύθυνε το Δίκτυο Υπηρεσιών «ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ» και από την έναρξή του το 1996 έως το 2002 το Δίκτυο Έγκαιρης Παρέμβασης «ΚΕΘΕΑ-ΠΛΕΥΣΗ». Από το 2002 έως τον Μάρτιο του 2003, οπότε και παραιτήθηκε από το ΚΕ.Θ.Ε.Α., διηύθυνε την ανάπτυξη προγραμμάτων για έφηβους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους στην Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Πάτρα, και στον Πειραιά.

Από το 1998 έως το  2011 ήταν εκπαιδευτής και κλινικός επόπτης στο 4ετές πρόγραμμα ειδίκευσης στην Συστημική Ψυχοθεραπεία του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (ΕΔΑΣ), ενώ από το 2006 έως το 2009 υπήρξε υπεύθυνος του  προγράμματος. Από το 2009 ως το 2011 ήταν συνυπεύθυνος του τομέα Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου.

Συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Είναι επιστημονικός συν-επιμελητής δύο βιβλίων («Σώμα υγιές σε νου υγιή» και «Συστημική προσέγγιση: Θεωρήσεις και εφαρμογές») (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Έχει προσκληθεί και συμμετάσχει με ανακοινώσεις και εργαστήρια σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής έκδοσης του περιοδικού “Εξαρτήσεις”.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντά ήταν και είναι: νευροεπιστήμες και ψυχοθεραπεία, θεωρία συναισθηματικού δεσμού και ψυχοθεραπεία,  ιδιοσυγκρασία και ψυχοθεραπεία, εξελικτική ψυχοθεραπεία (evolutionary psychotherapy), το πρόσωπο του θεραπευτή, εκπαίδευση και εποπτεία ψυχοθεραπευτών, δεοντολογία στη θεραπεία, συστημική θεραπεία και εξαρτήσεις, οι κοινωνικές στάσεις απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών κα.

Επιστημονικοί Σύλλογοι και Εταιρείες

Είναι αδειούχος Ψυχολόγος, πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής (ECP) European Association for Psychotherapy, Ψυχοθεραπευτής Ομάδας (CGP) The International Board for Certification of Group Psychotherapists USA, Θεραπευτής Οικογένειας (CFT) National Credentialing Academy USA, και διεθνώς πιστιποιημένος Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων (ICADC) International Certification & Reciprocity Consortium.  Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), του European Family Therapy Association (EFTA), του International  Family Therapy Association (IFTA), του Association for Family Therapy and Systemic Practice in the U.K. (AFT), του American Group Psychotherapy Association (AGPA) (clinical member), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), ιδρυτικό μέλος του Board of Directors του Certification Board for Addiction Counselors of Greece, Cyprus, Malta and Bulgaria (ICRC/GCMBB), μέλος του Society for the Study of Addiction to Alcohol and other Drugs (SSA) (UK) και του Ελληνικού Τμήματος του Σωματείου Ευρωπαίων Επαγγελματιών – Λειτουργών για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης ΙTACA.